Methode

Over acupunctuur, fytotherapie en allergietherapie

Te behandelen klachten

Hoofdpijn, migraine, overgangsklachten

Huidklachten: acne, psoriasis, eczeem, jeuk etc.

Nek-, schouder - en rugklachten

Slaapproblemen, vermoeidheid, stress

Spijsverteringsstoornissen: obstipatie, diarree, buikpijn etc.

Menstruatieklachten

Ondersteuning bij IUI, IVF en ICSI behandelingen

R.S.I.-klachten, gewricht- en spieraandoeningen

Aangezichtspijn, gordelroos

Spanningsklachten, nervositeit, angst, depressie

Allergieën, hooikoorts, astma, chronische verkoudheid

Acute aandoeningen: (sport-) blessures etc.

Klachten en pijn met 'onduidelijke oorzaak'

Anti-rook behandelingen en andere verslavingen, overgewicht

Acupunctuur

De energie circuleert in het lichaam via zogenaamde meridianen. Meridianen zijn kanalen in het lichaam die een complex netwerk vormen waardoor de energie naar elk deel van het lichaam stroomt.

Normaal gesproken, in een gezonde situatie, zijn alle vormen van energie in de mens en zijn omgeving in evenwicht. Zowel door inwendige als door uitwendige invloeden kan deze balans verstoord worden. In die gevallen waarin een lichaam niet in staat is zelfstandig dit evenwicht te herstellen, kan de Traditionele Chinese Geneeskunde uitkomst bieden. Er zijn verschillende manieren om het evenwicht te herstellen via TCM. De bekendste vorm van behandelen is waarschijnlijk de acupunctuur, maar TCM kent ook andere behandelmethoden die al dan niet met acupunctuur gecombineerd worden, zoals massage, het voorschrijven van kruiden, of behandelingen met moxa (warmte).

Om een goed inzicht te krijgen in uw gesteldheid, wordt u tijdens het eerste consult een uitgebreid onderzoek afgenomen. Het onderzoek bestaat uit een groot aantal vragen over de meest uiteenlopende aspecten van uw gezondheid. Vervolgens wordt de pols zeer nauwkeurig gevoeld, uw tong bekeken en worden eventueel enkele meridiaan-punten op het lichaam afgetast. Op grond hiervan kan bepaald worden waar de behandeling, die aansluitend plaatsvindt, zich op moet richten.

De vervolgbehandelingen beginnen ook eerst weer met een kort vraaggesprek en ook worden hierbij weer de pols gevoeld en de tong bekeken. Zo wordt elke behandeling aangepast aan uw gesteldheid op dat moment.

Acupunctuur is een behandeling waarbij zeer dunne naalden worden ingebracht op bepaalde punten die liggen op de energiekanalen. De stroom van energie wordt hierdoor in balans gebracht en het lichaam krijgt de kans zichzelf te herstellen.

Chinese kruiden

Sommige aandoeningen zijn beter met Chinese kruiden en acupunctuur te genezen dan met acupunctuur alleen.

Chinese kruiden therapie bestaat altijd uit een mengsel van meerdere kruiden. Sommige kruiden zijn op de hoofdwerking gericht, anderen ondersteunen de werking van de  belangrijkste kruiden. Zo zijn er ook altijd kruiden in het mengsel om bijwerkingen te voorkomen. Een voorbeeld van een zeer veelgebruikt kruid in mengsels is zoethout.

Soms zijn mengsels kant en klaar, andere mengsels dienen speciaal klaar gemaakt te worden. Het is mogelijk om “ruwe” kruiden te gebruiken maar “kant-en-klaar” in tablet – of poedervorm is wel zo eenvoudig.

Allergietherapie

De BBA-methode is volkomen pijnloos. De allergietherapeut zoekt, door middel van testen, welke stof de allergie veroorzaakt. Vervolgens wordt de patiënt in contact gebracht met deze ‘veroorzaker’. Dit contact bestaat uit het vasthouden van een buisje vloeistofmix, waarvan de lading vele malen hoger is dan de eigen lichaamsenergie. Tegelijkertijd stimuleert de allergietherapeut met zijn handen de rug-meridiaan van de patiënt. Zo deblokkeert hij het ‘op slot geschoten’ systeem, met als resultaat dat de energie onbelemmerd door het lichaam kan stromen en krachtig genoeg is om de allergie te bestrijden.

Gedurende 25 uur na de behandeling moet de patiënt contact met de allergieveroorzaker vermijden. Daarna is het immuunsysteem zodanig in balans dat het lichaam de ‘boosdoener’ probleemloos verdraagt.