Voedingstabel

Water (Nieren, Blaas)

  • Granen: haver, rijst
  • Groenten: algen, zeewier, kombu, nori,wakame
  • Peulvruchten: Alle boonsoorten
  • Kruiden/ specerijen: Agar-agar, miso, sojasaus, zout
  • Vlees/ vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, langoest, zalm, tonijn, schol, mossel, zeekreeft, alle gerookte vissoorten, inktvis, kaviaar, oester, karper
  • Drinken: mineraalwater

Vuur (Hart, Dunne Darm)

  • Granen: boekweit, rogge Groenten: rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet
  • Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes
  • Kruiden / Specerijen: bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano,papaver, rozemarijn, tijm, salie
  • Vlees: geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten
  • Drinken: bisschopwijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, koffie, rode wijn, bier, duizendbladthee, guinessbier, groene thee, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee, kamillethee

Metaal (Longen, Dikke Darm)

  • Granen: haver, rijst
  • Groenten: look, mierikswortel, ui (lang koken wordt zoet/aarde), sjalot, koolraap, radijs, rammenas
  • Kruiden / specerijen: cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco, (tuin-)kers, basilicum, bieslook, dille, geelwortel, gember, kardemon, knoflook, komijn, koriander, laurier, lavas, majoraan, mosterd
  • Vlees / vis: gans, kalkoen, haas, fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn
  • Drinken: jenever, whisky, wodka,yogithee, pepermuntthee, rijstewijn
  • Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas

Hout (Lever, Galblaas)

  • Granen: gort, spelt, tarwe
  • Groenten: augurk in het zuur, spruiten, zuurkool,mungboonspruiten, tomaat, veldzuring
  • Fruit: aalbes, aardbeien, appel (zuur), blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morel, sinaasappel, vossebes, ananas, citroen, kiwi, rabarber
  • Kruiden / specerijen: azijn, peterselie
  • Vlees: kip, eend
  • Drinken: brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn, kersensap
  • Zuivel: yoghurt, dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk, zure room, Zweedse melk

Aarde (Maag, Milt)

  • Granen: amarant, zoete rijst, sago, gierst, maïs, brood (met gist), gerst
  • Groenten: pompoen, venkel, alle koolsoorten, aardappel, erwt, raap, wortel, stamboon, stokboon, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, paprika, mangelwortel, schorseneer, selderij, spinazie, augurken (niet in zuur), sojabonen Fruit: abrikoos, krent, perzik, rozijn, zoete kers, dadel, druif, pruim, vijg, appel (zoet), honingmeloen, papaja, peer, banaan, kaki, mango, watermeloen
  • Noten/ zaden: pijnboompitten, pistache, walnoot, cashewnoot, zonnebloempit, hazelnoten, aardnoten, amandel, kokos, sesam, kastanje
    Kruiden / specerijen: kaneel, venkelzaadjes, amasake, karwij, vanille, saffraan, dragon, pijlwortelmeel
  • Sojaproducten: sojamelk, tofu, tempeh
  • Vlees / vis: kalf, rund
  • Oliën: Plantaardige oliën
  • Drinken: venkelthee, honingwijn, likeur, likeurwijn, druivensap, maïshaarthee, moutbier, zoethoutthee, appelsap, groentesap
  • Zuivel: kokosmelk, boter, ei, kaas, koeienmelk, room
  • Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, rijstsiroop, stevia, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker